Itt a lényeg: a szabálytalan forma, a kicsit kilóg, kicsit letörik, kicsit púpos, kicsit ferde, NA DE AZ ÍZE....HMMMMM.....
Ezúton köszöntök mindenkit, aki a blogomra ellátogat. Bizonyára sokak számára érdekes, izgalmas téma a "rusztikus ízvilág". Most biztosan furcsán olvasod, hogy micsoda???, valami rusztikus ízű??? Az meg milyen? Az íz az lehet savanyú, sós, édes...na de rusztikus?? De amint kimondod, hogy rusztikus ízű sütemény, egyből a szádban érzel valamilyen ízt vagy elképzelsz egy illatot, ami talán egy olaszországi nyaralásból megmaradt emlék, előtted van egy szabálytalan formájú, lisztes kenyér képe... egyszóval azonnal kötöd valamihez ezt a kifejezést, de konkrétan nem lehet megfogalmazni, hogy mi is az a "rusztikus íz".
Mitől lehet rusztikus egy étel? A formájától, az ízétől, jellegzetes fűszertől, elkészítés módjától.... A főzés pont olyan művészet, mint a festészet. Mindenkinek más jelentéssel bír, ugyanazon kép. Bele kell kóstolni, ki kell próbálni, DE nagyon óvatosan, mert azonnal magával ragad!! És nincs menekvés! A háziasszonyoknak azért, mert nagyon egyszerűen, csodákat alkothatnak a konyhában, a család többi tagjának meg azért, mert különleges étkezéseknek lehetnek "szenvedő" alanyai :).
Nálam hogyan kezdődött? IDŐHIÁNY :) Nálunk mindenki szeret lenni és jókat enni...állítólag nem is olyan rosszakat :) szóval nagyon sokszor, sokfélét sütök-főzök és rendszerint erre kevés időm van, mert a barátok érkezése előtt rövid idővel értesülök a vendégseregről. De nálunk nincs olyan, hogy valamit ne tennék az asztalra, szóval mindíg "összedobok valamit". Sokszor nincs időm a gondosan megmunkált, aprólékos étkek elkészítésére, de rendszerint valami különlegességet szeretnék csinálni. Így jön a nagyjára vágott, darabolt, kikevert, mindent beleszórós, ami éppen van otthon főzés...gyorsan, különlegeset és nagyon finomat :)
A végeredmény: uhh, bocsánat, nem volt időm többre, így gyorsan összedobtam valamit, és igazából ez nem egy csúnyára sikeredett süti, csak rusztikus lett... :) Szóval nekem a rusztikus íz egyrészt az étel formájában jelenik meg. Ránézel például egy kissé kusza formájú, látszólag nem tökéletesen megformált almás pitére, és egyből elképzelsz egy ízt. Egy olyan ízt, ami illik ehhez a formához. Egy kissé roppanós, szirupos, üde almatölteléket vársz. Letisztult egyszerű formához, egy természetes, letisztult íz. Semmi kémia, erőltetett forma ... De ez fordítva is igaz, ha csukott szemmel megkóstolsz egy ételt, az érzett ízek azonnal lefestenek benned egy képet az ételről, ami nagy valószínűséggel találó is lesz. Vannak bizonyos fűszerek, állagok, amik megkövetelnek egy bizonyos kinézetet. Például egy lasagne-t nem lehet vonalzó mellett vágni, az ízéhez hozzájárul a külső...kicsit felpúposodik a sajt, kicsit cakkos-tépett a tészta széle...kicsit rusztikus...
Szóval a sokadik ilyen összedobós sütés-főzés után arra jöttem rá, hogy én rusztikusan főzök :) és igen, ez egy stílus. Pontosan olyan stílus, mint a kifinomult, gondosan megmunkált étkek elkészítése... Ebben is ugyanúgy benne van a szívem-lelkem. SŐT! Megkockáztatom, még erősebb a kapcsolat az alapanyagokkal, az ételekkel. Nem akarom, hogy a pitetészta pontosan illeszkedjen a formához, hogy természetellenes formákat vegyenek fel az ételek, hanem hagyom szabadon alakulni, formálódni. És itt jegyzem meg, hogy nem szabad félni az ételektől, az alapanyagoktól. Ne féljetek alkotni, legyetek bátrak. Én rendszerint nem méregetem az alapanyagokat, érzéssel készítem az ételeket. Sütésnél például odafigyelek a tészta " lelkére", nem egy tárgyként tekintek rá, hanem egy alkotásként, még akkor is, ha egy egyszerű sütemény. Ha figyelsz rá, megérzed, hogy még egy kis liszt, vagy tej, vagy tojás, mert valami még nem az igazi a tésztával...olyan furcsa állagú...Sokan azt mondják, hogy nem tudják mi van a tésztával, most nem olyan, mint szokott lenni...Ugye ismerős? Ha nincs kedved, akkor nem sikerül...akkor most tényleg beletesszük a lelkünket az ételbe, amikor készítjük?
Az alábbiakban az általam készített "rusztikus ételeket" szeretném Veletek megosztani, ha van kedvetek válogassatok a receptjeim közül és ismerkedjetek meg ezzel a nagyszerű ízvilággal - képvilággal! :)
Jó sütést-főzést mindenkinek!