Ebből sosem lehet eleget csinálni...Olyan egyszerű elkészíteni és jól esik télen visszaidézni vele a tavasz-nyár illatát. Én kb 30 üveggel készítek, de gyorsan elkopik :)
A legfontosabb, hogy tiszta helyen szedj virágot, mivel nem szabad megmosni szörpkészítéshez. A virágpor adja a szörp ízét.
Hozzávalók:
- sok sok bodzavirág
- 7 csomag porcukor
- 9 liter víz
- 6 citrom
- Na benzonát
Elkészítés:
1,5 csomag porcukrot karamellizáld és öntsd fel 1,5 liter vízzel. Addig forrald lassú tűzön, amíg szirup nem lesz belőle. Ez kb 1,5 óra. Egy nagy fazékba öntsd a maradék vizet és a maradék porcukrot és azt is forrald, amíg szirup nem lesz. Ez is eltart 2-2,5 óráig. Ha a két szirup elkészült, akkor öntsd össze a kettőt és hagyd kihűlni. Néha úgy is szoktam csinálni, hogy csak a szirup elkészítésére van időm, és 1-2 nap múlva szedek bodzát és ráöntöm. Szóval, ha kihűlt a szirup, gyorsan összedobjuk a szörpnek valót. Ehhez a mennyiséghez elég 2 db 5 literes üveg. Az üveget rakd félig virággal, üvegenként 3-3 citromot vágj cikkekre és nyomkodd bele. Majd öntsd fel sziruppal. 1-1 kávéskanál Na benzonátot szórj bele és alaposan keverd meg, hogy minden virágpor kiázzon. 4 napig hagyd hűvös helyen állni, naponta 2-3-szor keverd meg. Majd szűrd le, töltsd csavaros üvegekbe és bizakodj, hogy télire marad legalább 2-3 üveggel :)
Ugye milyen egyszerű?
