Szeretem a nyári befőzések időszakát. Olyan jó érzéssel tölt el az a gondolat, hogy majd télen mennyire örül a család, ha egy-egy, a nyárról megőrzött ízt teszek az asztalra, mellyel akár kedves emlékeket idézhetünk fel. Éppen ezért, almából is készítettem lekvárt. Nem szeretem a szétfőtt, agyonsütött ételeket. Ezzel az alapanyagok "lelkét" megsemmisítjük. Legyen egy ételnek határozott textúrája, a hozzávalók őrizzék meg természetességüket. Persze nem arra gondolok, hogy egy krumplilevesben nyers legyen a krumpli, hanem ha ráharapok arra a levesben főtt krumplira, akkor érezzem a krumpli "erejét" , "beszéljen" hozzám az a krumpli. Na jó, ezt lehet most kicsit furán olvassátok...ezt talán a legfanatikusabb "konyhaőrültek" értik. Szóval, amit szeretnék mondani, ésszerű határokon belül törekedjetek az alapanyagok eredeti textúrájának megőrzésére. Akkor vissza az almalekvárhoz :)
Nagyon egyszerű az egész.
Hozzávalók:
- 10 kg alma
- 1,5 kg cukor ( az alma savanyúságától függ )
- 4 vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 1 dl víz
- őrölt fahéj, szegfűszeg
Az almát hámozd meg, magozd ki és vágd nagyobb darabokra. Bátran hagyhatsz benne nagy darabokat. Tedd fazékba és 1 dl vízzel, valamint a cukrokkal tedd a tűzre. A vizet csak azért teszem rá, hogy ne égjen le az alma. Párold kevergetés mellett egészen addig, amíg levet nem ereszt. Ez kb 15 perc. Majd botmixerrel kezdd el pépesíteni. De csak úgy nagyjára. Ez azért kell, hogy legyen pépes része is a lekvárnak, ne főljön egyneművé az egész. Amikor úgy gondolod, hogy elég pépes a lekvár, de még sok nagyobb darab alma is van közte, hagyd a mixert és főzd tovább. A nagyobb darabok nem fognak szétfőni, mert már csak pár percig forralod, hanem olyan harsogóak maradnak, mintha a nyers almába harapnál :) Ugye milyen jó lesz majd télen? Tedd hozzá a fahéjat, szegfűszeget és a citromlevet. Amikor már az egész forr, még kb 10 percig forrald kevergetés mellett és el is készült a lekvárod!
Töltsd üvegekbe, semmi tartósítószer! Csak celofán és tető az üvegre. Majd 5 percig fordítsd fejre az üvegeket. Végül tedd száraz dunsztba. 3 nap és mehet a polcra. Jobban jársz, ha mindjárt kezded is a következő adagot csinálni, mert az első főzés nem éri meg a telet :D Ebből a mennyiségből kb 11-13, fél literes üveggel lesz.
Ha ízesíteni szeretnéd az almalekvárt, ajánlom a levendulát. Üvegenként 3-4 ágacskát tegyél a lekvárba. Reggelire egy kis friss kuglóffal...garantáltan szép és boldog napod lesz!!!