Rozmaringos-fügés süti

 2012.04.08. 22:02

 Mi jut eszedbe a rozmaringról? Ha becsukod a szemed, és felidézed a rozmaring illatát, akkor elsőre egy piros, ropogósra sült rozmaringos kacsa, rusztikus tepsis krumplival...Na de mit szólsz, ha a rozmaring egy sütibe kerül?  Első hallásra a füge és a rozmaring furán hangzik egy süteményben, na de ezt figyeld! Még a téli időszakról megmaradt egy csomag aszalt fügém, és azon töprengtem, hogy mit kellene vele csinálni. Egy kicsit már kemény volt, kezdett kicukrosodni, meg nem igazából rajongunk érte. Valami édességre vágytam, így eldöntöttem, süti lesz belőle. Na de milyen??? Fügével nem igazán sütöttem még sütit. De aznap ebédre rozmaringos csirkét készítettem és megcsapott a friss rozmaring illata. Na ez beindította a fantáziámat. Rozmaring, füge...kakaós süti...a végeredmény leírhatatlan! És rusztikus a javából :)

Hozzávalók:

Füge-karamell:

  • 6 ek kristálycukor
  • 3/4 csomag aszalt füge
  • 2 ág rozmaring
  • kb 0,4 dl víz

A cukorból készíts karamellt. Ha teljesen elolvadtak a cukorszemcsék, önts hozzá annyi vizet, hogy sűrű szirupot kapj ( kb 0,4 dl ). Két percig forrald, majd az egész fügéket tedd a szirupba és pár percig még forrald össze. Vedd le a tűzről és a rozmaring ágról a leveleket tépkedd bele. Vastagon vajazz ki egy porcelán piteformát (kb 25 cm átmérő) és öntsd a szirupot az aljára. 

Kakaós tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 2 ek kakaópor
  • 3 tojás (felverve)

A vajat keverd habosra a cukorral, vaníliás cukorral, majd egy pici liszt hozzáadásával a felvert tojásokkal keverd simára. A lisztet a szódabikarbónával és a kakaóporral keverd el és add a masszához.                    

A kakaós masszát öntsd a fügés karamell tetejére és 170° előmelegített sütőben légkeveréssel kb 45 perc alatt süsd készre. Ha a teteje jobban kezd sülni, de a belseje még lágyabb, akkor alufóliát teríts a tetejére és úgy süsd tovább. 

Ha elkészült, 5 percig pihentesd, majd a forma szélét óvatosan késsel húzd körbe, hogy ki tudd borítani a sütit. Amint kiborítod, egy olyan különleges RUSZTIKUS illat csap meg, amit nem lehet leírni. A egy pici karamell lecsorog a süti oldalán, a többit magába szívta és a tetején egy izgalmas füge-rozmaring kombináció... NE HAGYD KI...

  

 

 

 

 

 

 

Címkék: édes

A bejegyzés trackback címe:

https://rusztikusizek.blog.hu/api/trackback/id/tr364372126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása