Aszalt paradicsom télire

 2012.08.31. 16:56

Mint korábban említettem, minden nyári ízt szeretek elraktározni télire. Ezért aszaltam paradicsomot is, mivel ennek hihetetlen tömör íze marad az aszalás után is. Nagyon finom édes paradicsomot vettem hozzá. Sokan úgy tartják, hogy a paradicsomnak ki kell a közepét kaparni aszaláshoz. Szerintem meg úgy a legfinomabb, ha magostól együtt aszaljuk meg. Vagy kihasználjuk a nap melegét és természetesen aszaljuk ( a nap energiája is konzerválódik a paradicsomban ) vagy sütőben tesszük mindezt. Persze lehet venni aszalógépeket is, de ha nincs nem kell boltba rohanni. Vékonyabb cikkekre vágtam a paradicsomokat, 2 nagy tepsit megtöltöttem, szorosan egymásmellé rakva. Majd a légkeveréses sütőbe betettem a 2 tepsit és 100 fokra- légkeverésre állítva a sütőt kb 3-4 óra alatt elkészült a paradicsom. Ez attól függ, mennyire leves a paradicsom. De ezt látni, hogy mikor készül el. Ne csörgő szárazra aszald, látni rajta, hogy mikor töppedt annyira, hogy még éppen egy minimális nedvességtartalma van. Fontos, hogy a sütőajtót egy fakanállal résnyire hagyd nyitva, hogy a gőz távozhasson. 

Ha elkészült, tedd üvegekbe. Tehetsz mellé fokhagymát, bazsalikom levelet, rozmaringot. Végül öntsd fel olivaolajjal és a tetejére 1 tk sót szórj. Celofán és tető az üvegre. Télen csak egy kis frissen gyúrt szélesmetélt, aszalt paradicsom, fokhagyma, olivaolaj, gorgonzola sajt és kész is az ebéd :) Na jó, picit összemelegítve :) A lényeg, hogy jó, ha a spájzban van kéznél egy-két üveggel...

2012-08-26 19.29.00.jpg

Címkék: sós

A bejegyzés trackback címe:

https://rusztikusizek.blog.hu/api/trackback/id/tr884744221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása