Fűszeres időtöltés

 2012.04.12. 15:50

Ha vendégeket várunk akár ebédre, akár vacsorára, nekem a legfontosabb, hogy minden étel frissen kerüljön az asztalra. Szerintem annál nagyobb bűn nincs is egy elkészült étellel kapcsolatban, ha állni hagyjuk, újra melegítjük. Az már ront az élvezeti értékén, nekem nagyon fontos, hogy minden íz tökéletes legyen. Szóval, sokszor előfordul, hogy a vendégek érkezésétől számítva eltelik egy kevés idő, amíg leülünk az asztalhoz. De addig sem ússzák meg nálunk evés nélkül :)

Ezek a fűszeres kenyérfélék tökéletesek egy kis olívaolajjal, balzsamecettel és parmezán sajttal. És akár egy üveg bor is előkerülhet hozzá :)  Egy tésztából minimál erőfeszítéssel több ízt is varázsolhatunk. Maga a tészta meg nem egy nagy ördöngősség, kelt tészta lévén nem sok baj van vele, egyszer bedagasztod, és ő dolgozik magától.

Hozzávalók:

  • 1,6 dl tej ( 3,5% )
  • 1 teáskanál cukor
  • 60 dkg kenyérliszt
  • 2,8 dkg friss élesztő
  • 2,6 dl víz
  • 2 teáskanál só
  • nagyszemű só, rozmaring ág, koktélparadicsom, bazsalikom, fetasajt, fokhagyma, bacon szalonna ( a legjobb, hogy bármilyen fűszert felhasználhatsz, légy kreatív )

Az élesztőt 1 dl langyos vízben, cukorral futtasd fel. A lisztet a sóval keverd el és add hozzá az élesztőt és a maradék langyos tejet, vizet. Lágyabb tésztát dagassz, ha szükséges, még vizet adj hozzá. Kb 5 percig dagaszd deszkán, majd 1 órát hagyd kelni.

Lisztezett deszkán lapogasd téglalap alakúra, tetszőleges nagyságúra vágd fel. A vastagsága kb 0,5 cm, én kb 8x15 cm-es téglalapokra szoktam vágni, mert még tovább fog kelni. A tésztát sütőpapírral borított sütőlemezre tedd és ízesítsd tetszés szerint. Fokhagymás-rozmaringos, paradicsomos-bazsalikomos, rozmaringos-fetás, paradicsomos-baconös...mindegyik tetejére nagyszemű sót szórj. Itt újra időt nyersz, mert nyugodtan kelhetnek 1 órát sütés előtt. 200°-os előmelegített sütőben süsd, de sütés előtt a tetejüket locsold meg olívaolajjal. A sütési idő kb 30 perc, de szép aranybarna legyen a tészta.  

Címkék: sós

A bejegyzés trackback címe:

https://rusztikusizek.blog.hu/api/trackback/id/tr404390434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása