Karamellás-almás pite
El tudjátok képzelni, hogy milyen lehet egy almás pite Dél-Franciaországban? Most, hogy itt a tavasz, a teraszra kiülve, villám gyorsan varázsolhattok egy kis francia hangulatot a családnak, barátoknak. Ehhez nem kell más, mint egy rusztikus formájú, isteni almás pite, amiben az alma illatos, szaftos, roppanós. Hozzáteszem, nem kell hozzá nagy kézügyesség sem. Szóval, ez az a süti, ami számomra a tökéletes rusztikus ízvilágot megjeleníti, formában, ízben egyaránt. A tésztát nem gyötröm tökéletes formára, az almát nem hőkezelem feleslegesen, mindent a maga természetes módján...
Hozzávalók:
Vajas tészta:
- 25 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- egy csipet só
- 18 dkg vaj ( hideg)
- 1 tojás
- 5 ek hideg víz
- 1/2 kk fahéj
Keverd össze a lisztet a cukorral, sóval. A vajat darabold a lisztbe és teljesen morzsold el a liszttel. Majd add hozzá a tojást és a vizet és gyorsan, pár mozdulattal állítsd össze a tésztát. amikor gyúrható, deszkán párszor átgyúrod, de ne erősen és kb 2 percig. Tedd hűtőbe min. fél órát, de ha tudod, hogy másnap gyorsan kell egy almás pitét sütnöd, előtte való nap megcsinálhatod a tésztát és hűtőben pihenhet.
Karamell darabokhoz a karamellizált cukrot vastagon vajazott, mély porcelán tányérba öntsd és hagyd megszilárdulni. A vaj miatt könnyen kijön a tányérból, törd darabokra.
Alma töltelék:
- 8 alma
- 1-1,5 tk fahéj
- 3 ek barnacukor
- 2 vaníliás cukor
Az almát hámozd meg és nagyobb cikkekre vágd fel. Szórd rá a fahéjat, cukrot és amíg a tészta pihen, hagyd állni.
Vágd a tésztát négy részre és kerekre nyújtsd őket ( kb 2-3 mm vastagra ). Közepéről elindulva rakd körbe almával, de arra figyelj, hogy a szélénél maradjon ki kb 3 cm. Majd a szélét körben ráhajtod az almára. Ez a hajtogatott szél igazán rusztikus jelleget ad a sütinek. Semmi sütőforma, csakis szabadon :)
A tetejére szórj karamell darabokat, locsold rá az alma után megmaradt fahéjas-cukros levet és vajdarabkákat tegyél a tetejére. A tészta szélét tojással kend meg és 190°-os előmelegített sütőben süsd aranybarnára. Ha kész, a sütőből kivéve pár percig hagyd állni, és a lé, amit az alma eresztett, szirupossá válik. Nagyon finom, szaftos almatölteléket kapsz, és az alma néhol roppan...