A kert színe java :)

 2012.04.12. 14:07

Az almás lepényemből kiindulva kigondoltam ezt a friss zöldségekkel, fűszernövényekkel készült lepényt. Az elkészítése hasonló mód egyszerű, nem kell hozzá nagy kézügyesség, csupán egy kis vajastészta, melyet nagyjából kinyújtasz, ráhalmozod az elkészített zöldségeket és ahogy esik úgy puffan módjára behajtogatod a szélét. Sütőbe vele és a végeredmény egy nagyon friss ízű, illatozó lepény, mely nagyszerű uzsonnára, hisz telis tele van zöldségekkel, mégis laktató. És mi benne a legizgalmasabb? Számomra az, hogy miközben ezeket a tipusú ételeket készítem, annyira elvarázsol a hangulata. Főzés közben a természetességet követem, és ezeknek az ételeknek ez adja meg a szépségét. Az egyenetlen formák, melyet én csak rusztikusnak nevezek. Szó szerint "összedobom" az ételeket, letépek egy kis fűszernövényt, beleszórok ezt-azt. Nagyon fontos! Ha nem félsz az alapanyagoktól, az ételektől, mersz bánni velük, a végeredmény mindíg valami csoda! És ezt a csodát a barátaid, a családod érezni fogják, mert beleadtad a lelked, miközben készítetted. Számomra érthetetlen, hogy van olyan ember, aki nem szeret főzni. Hisz a főzéssel olyan alkotást viszel végbe, mellyel egy másik embernek örömet okozhatsz, érzéseket szabadíthatsz fel benne. Legyen az egy régi emlék egy nyaralásról, vagy egy gyerekkori étel ízének felidéződése. Számomra nincs is jobb annál, amikor látom, hogy a barátok, vagy a család megérkeznek hozzánk és az első útjuk a konyhába vezet, hogy mit készítek, mert nálunk olyan jó enni :) És persze mindíg megkapom, hogy " tudjuk, tudjuk, megint csak összedobtál valamit... "

Na egy kicsit elkanyarodtam, vissza a lepényhez!

Hozzávalók:

Vajastészta:

  • 30 dkg liszt
  • 24 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1 tk porcukor
  • 7 ek jeges víz

A lisztet a sóval, cukorral keverd el és kis darabokra vagdosd bele a vajat. Ezután morzsold össze és a vízzel elkeverve gyúrható tésztát készíts. Kb 1-2 percig gyúrd, amíg egyneműre összeáll, azután 1 órát hűtőben pihentesd.

Zöldséges töltelék: 

  • 45 dkg vegyes zöldség ( zukkini, padlizsán, brokkoli, patiszon - ízlés szerint, csak szines legyen)
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ág friss kakukkfű
  • friss majoranna
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 12 dkg kék sajt
  • 1 sült kápia paprika ( vagy kaliforniai )
  • 5 koktélparadicsom
  • 1 tojás felverve
  • olivaolaj
  • só, bors

 A paprikát kettébe vágva alufólián, pici olivaolajjal süsd meg sütőben. A zöldségeket nagyobb darabokra aprítsd fel és oliván párold addig, amíg kezd színe lenni. Ez kb 10 perc. Add hozzá a hagymát, fokhagymát. Tűzről levéve tépkedd bele a kakukkfüvet, majorannát. Só, bors.

A sütőt melegítsd elő 200°-ra, egy sütőlemezre sütőpapírt rakj. A tésztát nyújtsd ki kb 30 cm körnek és helyezd át a sütőpapírra. A sajt felét szórd a tésztára, kb 4 cm maradjon ki a tészta szélétől. Tedd rá a kihűlt zöldséget, a felkockázott sültpaprikát, végül a maradék sajtot szórd a tetejére. Legvégül a félbe vágott koktélparadicsomokat tedd rá és körben hajtogasd fel a tészta szélét. Kend körbe a felvert tojással és 35-40 perc alatt szép pirosra süsd meg.

Címkék: sós

A bejegyzés trackback címe:

https://rusztikusizek.blog.hu/api/trackback/id/tr884389080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása