Hozzávalók a frissen sült kenyér illatához:
- 40 dkg kenyérliszt
- 15 dkg rozsliszt
- 35 dkg víz
- 40 dkg főtt, áttört burgonya (hideg)
- 1,5 evőkanál só
- 2,5 dkg vaj
- 1 csomag szárított élesztő
- köménymag, ízlés szerint pici ánizs
- 2 tojássárgája a kenéshez
0,5 dl lisztet és 1 dl vizet keverd össze az élesztővel és 30 percig hagyd állni. A maradék liszteket a megmaradt vízzel szintén keverd össze és hagyd, amíg kel az élesztő. Majd 30 perc után a kovászt a liszttel és a többi hozzávalóval keverd össze és simára dagaszd. Nem baj, ha túl keménynek tűnik a tészta, a krumpli megpuhítja. 1,5 órát pihentesd. Majd bőven lisztezett deszkán nyújtsd ki és tekerd fel. Hagyd állni 10 percet és ezt ismételd meg 2-szer. Formázásnál a feltekert tésztát vágd 3-4 részre, attól függ, mekkora kenyereket szeretnél, és hosszúkás formákra sodord őket ( bőven lisztezz ). Tedd sütőpapírral borított tepsibe, 15 perc pihentetés és a tojássárgákkal kend le a tetejüket és vagdosd be. 200°-os előmelegített sütőben süsd 30 percig, végül 100°-on készre.