Csalamádé

 2012.08.31. 16:34

Most megosztom Veletek azt a csalamádé receptet, ami a baráti körünkben legendává vált :) Pedig ez is amolyan általam "összedobott" történet, és biztosan sok háziasszony hasonlóképpen csinálja. De valamiért ez mégis annyira finom...

Hozzávalók:

  • 2 kg paprika ( lehet benne piros is, attól vidám, szines lesz - ill. erőspaprikát is adhatsz hozzá )
  • 2 kg vöröshagyma
  • 4 kg fejeskáposzta
  • 2 kg uborka
  • őrölt bors ( 2 lapos ek, ill. ízlés szerint )
  • 8 marék cukor
  • 6 dl víz
  • 4 dl 15% ecet
  • 3 marék só
  • 1 mokkáskanál borkénpor

Minden hozzávalót gyalulj le vékonyra egy nagy műanyag tálba. Az ízesítőket öntsd hozzá és végül alaposan keverd össze. A levét kóstold meg, ha édesebbre szeretnéd a csalamádét, még tegyél hozzá cukrot. A borkénport azért szoktam hozzáadni, hogy szép, friss színe maradjon a csalamádénak, ne kezdjen barnulni. Ez a minimális tartósítás, amit használok. 4-5 napig hűvös helyen hagyd érni, időnként kevergesd meg. Levet fog ereszteni, és majd ezzel a lével együtt kell üvegbe tölteni. kb 14-15 db 7 dl-es üveget készíts, és töltsd bele. Üvegre celofán és tető.Ha szeretnél megnyugodni, hogy valami tartósítást használj, akkor a celofán és a tető közé szórj egy kevés szalicilt, vagy borkénport. Ez elpusztítja azt a kevés gombát is, ami a tető alá férkőzik. Ennyi, már mehet is a polcra :)

Ugye milyen egyszerű elkészíteni? És majd milyen jó érzéssel teheted télen az ebédhez! 

2012-08-26 19.18.49_1.jpg

Címkék: sós

A bejegyzés trackback címe:

https://rusztikusizek.blog.hu/api/trackback/id/tr444744186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása