Most megosztom Veletek azt a csalamádé receptet, ami a baráti körünkben legendává vált :) Pedig ez is amolyan általam "összedobott" történet, és biztosan sok háziasszony hasonlóképpen csinálja. De valamiért ez mégis annyira finom...
Hozzávalók:
- 2 kg paprika ( lehet benne piros is, attól vidám, szines lesz - ill. erőspaprikát is adhatsz hozzá )
- 2 kg vöröshagyma
- 4 kg fejeskáposzta
- 2 kg uborka
- őrölt bors ( 2 lapos ek, ill. ízlés szerint )
- 8 marék cukor
- 6 dl víz
- 4 dl 15% ecet
- 3 marék só
- 1 mokkáskanál borkénpor
Minden hozzávalót gyalulj le vékonyra egy nagy műanyag tálba. Az ízesítőket öntsd hozzá és végül alaposan keverd össze. A levét kóstold meg, ha édesebbre szeretnéd a csalamádét, még tegyél hozzá cukrot. A borkénport azért szoktam hozzáadni, hogy szép, friss színe maradjon a csalamádénak, ne kezdjen barnulni. Ez a minimális tartósítás, amit használok. 4-5 napig hűvös helyen hagyd érni, időnként kevergesd meg. Levet fog ereszteni, és majd ezzel a lével együtt kell üvegbe tölteni. kb 14-15 db 7 dl-es üveget készíts, és töltsd bele. Üvegre celofán és tető.Ha szeretnél megnyugodni, hogy valami tartósítást használj, akkor a celofán és a tető közé szórj egy kevés szalicilt, vagy borkénport. Ez elpusztítja azt a kevés gombát is, ami a tető alá férkőzik. Ennyi, már mehet is a polcra :)
Ugye milyen egyszerű elkészíteni? És majd milyen jó érzéssel teheted télen az ebédhez!